Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

School Ternat hekelt in open brief besparingsvoorstellen Crevits

School Ternat hekelt in open brief besparingsvoorstellen Crevits

In een open brief klaagt de directrice van het Sint-Jozefinstituut in Ternat de besparingsvoorstellen van Onderwijsminister Crevits aan. Die wil alle leerkrachten die vandaag 20 of 21 uren per week les geven in de hoogste graden van het middelbaar onderwijs een uur langer laten werken. Volgens het Sint-Jozefinstituut is de werkdruk bij leraars nu al groot en zou er dan geen ruimte meer zijn om extra activiteiten te organiseren, zoals vandaag de XX-dag

De XX-dag is een dag die in het teken staat van preventie.  Dat kan gaan over alcohol- en drugspreventie, verkeerseducatie, milieu, gezondheid en welzijn. Maar deze activiteiten komen volgens de directie in Sint-Jozef in Ternat in het gedrang als Vlaams minister Crevits haar voorstel realiteit wordt. Nóg een uur meer les geven per week zou de spreekwoordelijke druppel zijn, want de druk bij leerkrachten is nu al groot. Volgens de directrice moet men dringend af van de foute beeldvorming die er heerst over een job in het onderwijs. “Daarom heb ik een brief geschreven naar minister Crevits.  Onze leerkrachten presteren nu al meer dan fulltime”, zegt Yannick Noppe, Directrice Sint-Jozef Ternat.  Door de leerkrachten een uur per week meer te laten werken voor hetzelfde loon, zou de Vlaamse overheid zo'n 60 miljoen euro besparen. Want 1.500 banen gaan dan verloren.

De Katholieke Onderwijskoepel heeft begrip voor de kritiek die de leerkrachten uiten op het besparingsvoorstel van minister Crevits. Maar als er dan toch bespaard moet worden, is dit volgens de nieuwe topman Lieven Boeven de minst slechte maatregel.