Skeyes veroordeeld voor discriminatie

woe 4 dec 2019

De Brusselse arbeidsrechtbank heeft luchtverkeersleider Skeyes in Steenokkerzeel veroordeeld voor discriminatie. Het weigert namelijk om kandidaat-luchtverkeersleiders die ouder zijn dan 25 jaar uit te nodigen voor wervingsexamens. 

Het was gelijkekansencentrum Unia dat samen met zeven geweigerde kandidaten naar de rechtbank trok. Unia probeerde eerst nog te bemiddelen met Skeyes, maar dat lukte niet. Daarop stapte het naar de Brusselse arbeidsrechtbank, die zegt dat Skeyes met de maatregel de antidiscriminatiewetgeving overtreedt.

De luchtverkeersleider mag dus met andere woorden niet selecteren op basis van leeftijd. De rechter vraagt dat Skeyes de maatregel niet meer gebruikt, anders dreigt een dwangsom van 500 euro per dag per inbreuk. De zeven geweigerde kandidaten die de zaak aanspanden krijgen ook een schadevergoeding van zes maanden brutoloon.

Skeyes gaat het vonnis bestuderen, maar zegt dat het de leeftijdsgrens heeft ingevoerd op basis van wetenschappelijke studies. Die tonen volgens de luchtverkeersleider onder meer het verband aan tussen de leeftijd en het kunnen aanleren van de nodige competenties.