afval_makro_machelen_.jpg

Sluikstort op leegstaande Makro-sites: "En we vrezen nog erger"

vrij 10 feb 2023

De leegstaande Makro-sites zijn een uitverkoren plek voor sluikstorters. Dat stelden onze reporters vast op de sites in Machelen (zie foto's) en in Sint-Pieters-Leeuw. Sinds Makro de deuren sloot, is er weinig beweging op de sites. De lokale besturen vrezen nog erger en ondernemen actie: "Want het is wachten tot de eerste krakers opduiken."

Behalve je auto voltanken, valt er niks meer te beleven op de sites van Makro in Machelen en Sint-Pieters-Leeuw. Daardoor zijn de locaties uitverkoren plekken om er te sluikstorten. In Sint-Pieters-Leeuw werden de voorbije weken zelf mensen overvallen terwijl ze aan het tanken waren. 

Burgemeester Jan Desmeth (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw nam een maand geleden al contact op met de eigenaars van de site. Hij drong mondeling en in een brief aan om snel maatregelen te nemen door het grootste deel van de parking fysiek onbereikbaar te maken. "Aangezien dit privaat terrein is met een openbaar karakter, is het aan de eigenaar om maatregelen te nemen. De gemeente kan en mag dit niet zelf doen." Tegen het eind van de maand moet de afsluiting van de parking een feit zijn. Verder denkt het schepencollega van Leeuw na over een tijdelijke en toekomstige invulling van de site.

In Machelen is de Makro-site ook stof tot debat. Daar wordt volgende week samengezeten om te bekijken hoe er iets ondernomen kan worden om het sluikstorten tegen te gaan en de site te beveiligen.

Intussen blijft Vlaams parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA) uit Sint-Pieters-Leeuw vragen om een groter plan voor de reconversie van de sites. Dat idee lanceerde hij op de sluitingsdag van Makro.