Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stakingsaanzegging bij skeyes

Stakingsaanzegging bij skeyes

De christelijke vakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend bij luchtverkeersleider skeyes in Steenokkerzeel. Aanleiding is de samenwerking met de luchtverkeersleiders van Defensie. De aanzegging verloopt op 28 januari. Het is niet duidelijk of de andere vakbonden zich nog gaan aansluiten bij de christelijke vakbond.

Om de Europese afspraken na te komen en het Belgische luchtruim optimaal te benutten, nam de federale regering vijftien jaar geleden al de samenwerking tussen skeyes en Defensie op in het regeerakkoord. Sinds eind vorig jaar is die samenwerking een feit. Toen vervoegden de militaire luchtverkeersleiders de site van skeyes in Steenokkerzeel. Maar het militaire en civiele vluchtverkeer blijft voorlopig apart beheerd en dat zint de christelijke vakbond niet.

"Op langere termijn zouden een beperkt aantal militaire luchtverkeersleiders een licentie voor civiel luchtverkeer kunnen bekomen en dus overstappen naar skeyes. De omgekeerde beweging zou ook mogelijk worden", aldus skeyes in een persbericht. "De concrete uitvoering van die regeling zou apart besproken worden en pas ingaan als er een akkoord zou zijn met de vakorganisaties. De timing ligt op 2023."

Maar de christelijke vakbond wil sneller een volledige integratie van de militaire diensten in skeyes en wil dat alle luchtverkeersleiders eenzelfde statuut krijgen. Het wil zo ook problemen rond arbeidsvoorwaarden, arbeidsduur en veiligheid vermijden. "De gesprekken rond het uitvoeringsakkoord zijn midden december vorig jaar opgestart. We vinden de stakingsaanzegging dan ook voorbarig", aldus skeyes.