Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Strafuitvoeringsrechtbank maakte geen fouten in dossier Ibrahim El Bakraoui

Strafuitvoeringsrechtbank maakte geen fouten in dossier Ibrahim El Bakraoui

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft geen fouten gemaakt in het dossier rond Ibrahim El Bakraoui, dat zegt de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart. Hij pareert daarmee de kritiek op een 'te softe' strafuitvoeringsrechtbank die de latere zelfmoordterrorist van de aanslagen in Zaventem te makkelijk zou hebben laten lopen. 

Perfect gehandeld

"De strafuitvoeringsrechtbank heeft in dit dossier perfect gehandeld", concludeert Luc Hennart. "Het enige dat ik kan vaststellen is dat Ibrahim El Bakroui in juli 2015 zijn voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling niet meer naleefde en dat het openbaar ministerie zijn onmiddellijke - tijdelijke - arrestatie niet bevolen heeft, hoewel ze dat volgens de wet wel kan doen."

Geen sprake van radicalisering

Nog volgens Hennart verliep de hele procedure die leidde tot de voorwaardelijke invrijheidstelling van El Bakraoui goed. "Alle voorwaarden werden telkens goed nageleefd. Op dat moment was er trouwens ook geen sprake van enige vorm van radicalisering. De hele procedure duurde twee jaar en betrokkene werd dus pas in vrijheid gesteld nadat hij ongeveer de helft van zijn straf had uitgezeten."

Eerste veroordeling in 2010

Ibrahim El Bakraoui, die samen met Najim Laachraoui een zelfmoordaanslag pleegde op de luchthaven van Zaventem, werd voor het eerst veroordeeld in 2010. Eind september van dat jaar kreeg hij 9 jaar cel en 5.500 euro boete voor diefstal met geweld met wapenvertoon in bende, bendevorming, poging moord en onrechtmatige gevangenhouding. De feiten dateren van 2010. In beroep werd de celstraf zelfs opgetrokken tot 10 jaar. In juni 2011 kreeg hij ook nog 40 maanden met uitstel voor feiten uit 2006. Het ging opnieuw over diefstal met geweld en wapenvertoon in bende. 

Uitgaanspermissies verliepen zonder problemen

In januari 2014 kreeg El Bakraoui zes uitgaanspermissies van de strafuitvoeringsrechtbank, die zonder problemen verlopen. In mei van dat jaar werd hij vrijgelaten onder elektronisch toezicht. Op 20 oktober kreeg hij een  voorwaardelijke invrijheidstelling. Een van de voorwaarden was dat hij niet langer dan één maand het land mocht verlaten en dat hij elk vertrek moest melden aan zijn justitieassistent.

Plots van de rader verdwenen

Op 24 juni 2015 stelde zijn justitieassistent een verslag op omdat er geen enkel contact meer was met El Bakraoui. Eind juli 2015 vorderde het openbaar ministerie op de strafuitvoeringsrechtbank de herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling. Maar El Bakraoui stuurde zijn kat naar de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank op 18 augustus. Drie dagen later werd de voorwaardelijke invrijheidsstelling herroepen en werd El Bakraoui geseind. Sindsdien was hij spooloos, tot afgelopen dinsdag dus.