Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Turks cultuurcentrum in Strombeek terug naar af

Turks cultuurcentrum in Strombeek terug naar af

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bestemmingswijziging van een handelspand aan de Grimbergsesteenweg in Strombeek-Bever vernietigd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De eerste plannen dateren al uit 2015. Twee jaar geleden keurde het Grimbergse schepencollege goed dat hetTurks cultuurcentrum er mocht komen.

Tegen de komst werden zo’n 300 bezwaarschriften ingediend. De buurt vreest vooral verkeersoverlast en parkeerproblemen en trok daarom naar de provincie Vlaams-Brabant. Omdat die de klachten naar zich neerlegde, trok de buurt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die geeft hen nu gelijk.

Het buurtprotest werd destijds gesteund door Vernieuwing. De partij was fel gekant tegen de komst, maar maakt nu deel uit van de meerderheid. Het cultuurcentrum zou bestaan uit een gebedsruimte, vijf klaslokalen, een cafetaria en een vergaderzaal. De vzw Hicret die het cultuurcentrum uit zou baten, kwam eerder in opspraak omwille van de banden met het radicale Milli Görüş. Banden die de vzw zelf ontkent.

Open VLD, huidige coallitiepartner van Vernieuwing in de Grimbergse meerderheid, was in het verleden ook gekant tegen de bestemmingswijziging, maar keurde het met de vorige meerderheid toch goed. Het diende daarop wel zelf een bezwaarschrift in. De provincie Vlaams-Brabant moet zich nu tegen oktober opnieuw uitspreken over het dossier.