Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vakbond vraagt onderzoek naar ultrafijn stof op tarmac Brussels Airport

Vakbond vraagt onderzoek naar ultrafijn stof op tarmac Brussels Airport

De christelijke vakbond vreest dat werknemers van Brussels Airport op het tarmac te veel worden blootgesteld aan ultrafijn stof. “Wij maken ons grote zorgen over de hoeveelheden ultrafijn stof op het tarmac zelf en de gevolgen voor de werknemers, die langdurig blootgesteld zijn aan deze stoffen", zegt ACV-vakbondssecretaris Hans Elsen.

De bezorgdheid komt er na een reeks onderzoeken naar ultrafijn stof in de nabijheid van luchthavens. Zo werden de voorbije jaren hoge concentraties ultrafijn stof vastgesteld in de buurt van de luchthaven van Amsterdam, Aalborg en Kopenhagen. De christelijke vakbond wil dan ook dat Brussels Airport wetenschappelijk onderzoek laat uitvoeren over hoe groot de gezondheidsrisico’s zijn.

Het ultrafijn stof is niet alleen afkomstig van de vliegtuigen. Ook voertuigen die op het tarmac rondrijden stoten heel wat partikels uit. "Er moet niet alleen gekeken worden naar de vliegtuigmaatschappijen, maar naar alle activiteiten die op de luchthaven plaatsvinden", klinkt het bij vakbondssecretaris Bjorn Vanden Eynde. "Alle stakeholders moeten hun verantwoordelijkheid opnemen."

De christelijke vakbond pleit in afwachting van metingen en resultaten nu al om voorzorgsmaatregelen. Werknemers zouden bijvoorbeeld beschermende mondmaskers moeten kunnen krijgen.