89587_ongeval_jette.png

Vier jaar cel voor dodelijke crash met vluchtmisdrijf

din 6 okt 2020

Een man uit Vilvoorde is veroordeeld tot vier jaar cel omdat hij in februari van dit jaar een 51-jarige man doodreed bij een bijzonder zwaar verkeersongeval in Jette. Naast een celstraf krijgt de man een boete van 24.000 euro en een levenslang rijverbod opgelegd. 

Uit het onderzoek bleek dat de bestuurder aan een snelheid van 125 kilometer per uur door de bebouwde kom reed, vlak voor hij het slachtoffer opschepte aan het Werrieplein in Jette. De vijftiger werd weggekatapulteerd en was op slag dood. Het voertuig ging vervolgens over het betonnen verhoog van de tramsporen, rukte verschillende bomen en boordstenen los en kwam pas tot stilstand aan de andere kant van het plein. 

De bestuurder kon uit het voertuig geraken en vluchtte weg. Hij liet daarbij ook zijn zwaargewonde passagier achter. Daarenboven droeg de man op het moment van de feiten een enkelband in het kader van zijn strafuitvoering voor drugsfeiten en diefstallen met geweld en had daags voordien cocaïne gebruikt. Hij gaf zichzelf nadien aan bij de politie en legde toen een positieve drugstest af.

Volgens zijn advocaten had de man geen vluchtmisdrijf gepleegd. “Hij was na de zware klap in de war en is toen naar een ziekenhuis getrokken omdat hij gewond was”, had meester Eddy Cochez gepleit. “Hij heeft het slachtoffer niet zien liggen.” Maar de politierechter veegde die argumentatie van tafel en oordeelde dat de man de hulpdiensten had moeten bellen. Dat hij het slachtoffer niet had zien liggen, was volgens de rechtbank ook totaal ongeloofwaardig.

De beklaagde werd vanmorgen veroordeeld 4 jaar cel, 24.000 euro en een levenslang rijverbod. “U droeg een enkelband, had contact met iemand die u niet mocht zien en vertoonde ronduit crimineel rijgedrag”, aldus de politierechter in het vonnis. “U heeft in het verleden al tweemaal een werkstraf gekregen, maar dat heeft geen effect gehad op uw gedrag. Een effectieve bestraffing is dan ook nodig.”