Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vijvers Park van Coloma in Leeuw krijgen grondige onderhoudsbeurt

Vijvers Park van Coloma in Leeuw krijgen grondige onderhoudsbeurt

De werken voor de slibruiming van de kanaalvijver en de kasteelvijver in het Park van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw zijn volop aan de gang. Door het verwijderen van overtollig slib en het plaatsen van nieuwe oeverbescherming zal de waterkwaliteit van de vijvers sterk verbeteren en de soms onfrisse geur verleden tijd zijn.

Het is zo’n 25 jaar geleden dat het slib van de vijvers in het Colomapark werd geruimd. “De vijvers zijn de laatste jaren sterk onderhevig aan verlanding, zeker door overhangende bomen en struiken die jaarlijks een vracht bladeren in het water doen belanden”, zegt regiobeheerder Wim De Maeyer. “Dit veroorzaakt de laatste jaren bij momenten zelfs voor een onfrisse geur. Om de vijvers van verder dichtslibben te vrijwaren en meer zuurstof te geven, gaan we voor een meer dan grondige onderhoudsbeurt.”

Dat gebeurde door de vijvers eerst te laten leeglopen waarna het slib kon drogen. Nu wordt dat slib weggegraven en afgevoerd. Om meer licht in de vijver te krijgen worden ook overhangende bomen gesnoeid. Daarna volgt dan de plaatsing van de oeverbescherming. In de loop van augustus moet alles klaar zijn en kunnen de vijvers zich terug vullen. Natuur en Bos zet tot slot vissen uit zodat vissers er terug hun hengeltje kunnen uitgooien.