Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voetbalclub KFC Strombeek zoekt taalpeters

 

Voetbalclub KFC Strombeek zoekt taalpeters

Voetbalclub KFC Strombeek zoekt taalpeters. Die vrijwilligers gaan mee het veld op om de trainers en spelertjes te helpen met Nederlandse voetbaltermen. De club heeft al langer een Franstalig imago en wil daar wat aan doen.
 
De jeugdtrainers in Strombeek-Bever doen hun best om Nederlands te spreken op de training. Ze moeten wel, want KFC Strombeek werd in 2012 al eens uit de Grimbergse sportraad geschrapt omdat er klachten waren over het gebruik van Frans tijdens de trainingen en wedstrijden. Financieel is dat zwaar voor de club omdat die dan even veel moet betalen als een niet-Grimbergse sportclub voor bijvoorbeeld de huur van de terreinen. Dat betekent 7000 euro meer per jaar. 
 
 
Sinds vorig jaar is Strombeek opnieuw lid van de sportraad en dat wil de club zo houden. 'We gaan beginnen met de taalpeters en als dat niet voldoende is, gaan we verdere stappen ondernemen,' vertelt Louis De Smedt, bestuurslid van KFC Strombeek én schepen van Sport in Grimbergen. 'Wij willen in de sportraad blijven zitten. Vandaag is het financieel zeer moeilijk om te overleven voor alle voetbalploegen, dus die 7000 euro extra willen we niet meer betalen.'
 
 
De club doet dus inspanningen, maar wijst op de taalproblematiek in de Rand en vraagt geduld. KFC Strombeek stelde in 2013 al eens een taalcoach aan in samenwerking met het Huis van het Nederlands. Die leverde volgens schepen De Smedt goed werk, maar was duur. Strombeek gaat nu op zoek naar taalpeters die de situatie vrijwillig willen opvolgen. Een taalpeter is iemand die enerzijds genoeg van voetbal kent en anderzijds in staat is om de Nederlandse taal te bevorderen bij de jeugd en de trainers.
 
Wie KFC Strombeek wil helpen als taalpeter, kan zich opgeven bij de club

 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.