Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Volledige herstelling luchthaven zal nog maanden duren

Volledige herstelling luchthaven zal nog maanden duren

Als de grote test met 800 luchthavenmedewerkers van de tijdelijke incheckbalies goed verloopt, is de kans groot dat Brussels Airport woensdag heropstart. Gedeeltelijk dan toch, met 800 passagiers per uur in plaats van de normale 5000. Volgens ceo Feist duurt het nog zeker enkele maanden voor de luchhaven weer op volle kracht zal draaien.

Precies een week geleden ontploften twee bommen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. De schade is enorm en het zal maanden duren voor alles hersteld is. Dat zegt ceo Arnaud Feist vandaag in De Standaard.

Brussels Airport wil wel zo snel mogelijk gedeeltelijk opstarten. Misschien kan dat al vanaf morgen, als de grote test van de noodluchthaven goed verloopt en de overheid groen licht geeft. De heropstart van Brussels Airport zal in ieder geval in stapjes verlopen. In het begin zal de luchthaven voorrang geven aan Europese vluchten binnen de Schengenzone en aan vluchten naar Afrika. Volgens ceo Feist is het maar logisch dat Brussels Airlines een groot deel van die beperkte capaciteit toegewezen zal krijgen.

Arnaud Feist, die met een open brief de luchthavengemeenschap een hart onder de riem stak, is nog altijd onder de indruk van de grote solidariteit. Hij kijkt ook met vertrouwen naar de toekomst. In De Standaard zegt Feist dat de luchthaven volgens hem op lange termijn nadeel zal ondervinden van de aanslagen. Hij gelooft niet dat luchtvaartmaatschappijen in de toekomst zullen wegtrekken uit Zaventem vanwege de aanslagen. Ook de herstellingskosten zullen de luchthaven niet ten gronde richten. Omdat Brusses Airport goed verzekerd is, zal die schade bijna volledig vergoed worden.