Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voorzitster Open VLD Merchtem neemt ontslag na racistische uitspraak Asselman

Voorzitster Open VLD Merchtem neemt ontslag na racistische uitspraak Asselman

Het rommelt flink binnen de Open VLD van Merchtem. Chantal Mostaert nam tijdens een bestuursvergadering ontslag als voorzitster. De vergadering werd bijeengeroepen na de racistische uitspraak van Luc Asselman, echtgenoot van Kamerfractieleider Maggie De Block (Open VLD), tijdens een vergadering van de Gecoro.

Sinds 2008 is Chantal Mostaert voorzitster van Open VLD Merchtem. Na een racistische uitspraak van partijgenoot Luc Asselman (Open VLD) tijdens een online-vergadering van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro), die daarna ontslag nam uit de commissie, riep Chantal Mostaert een bestuursvergadering samen. “Ik wilde bespreken over hoe we zouden omgaan met dit voorval”, stelt ze. “Ik ging ervan uit dat een debat over een eventueel ontslag van Luc uit de partij mogelijk was. Doch het was vrij snel duidelijk dat dit niet aan de orde was. Naarmate de discussie vorderde, werd de focus zelfs verlegd naar mijn persoonlijke reactie en werd ik net even zelf het lijdend voorwerp. Dat was de wereld op zijn kop. Ik zette dan ook een stap terug en nam zelf ontslag met pijn in het hart.”

Mostaert noteert ook dat Open VLD Merchtem al een tijdje niet zo positief in het nieuws kwam. “Mijn enige doel was om dit te keren en een positief signaal te geven”, zegt ze. “Ik blijf, ondanks mijn ontslag als voorzitter, de belangen van onze leden en van alle Merchtemnaren dienen. Maar dan wel niet meer als voorzitster van de lokale afdeling. Gemotiveerd en met volle goesting blijf ik gemeenteraadslid, maar ik wil niet de voorzitter zijn die vereenzelvigd wordt met ongepaste uitspraken.”

“Er zal nu een nieuwe voorzitter worden aangesteld. Luc Asselman werd destijds via de ledenstemming voor het bestuur van Open VLD aangeduid als ondervoorzitter, maar hij liet tijdens de vergadering van Open VLD zelf al weten te verzaken aan het voorzitterschap. Het is nu afwachten wat de volgende bestuursvergadering met zich mee zal brengen”, besluit Mostaert.