vrouwe_justitia_justitie.jpg

'Vriendengroepje' voor de rechter na reeks gewelddadige incidenten

vrij 16 sep 2022

Het parket van Halle-Vilvoorde vervolgt zes ‘vrienden’ uit Opwijk, Dendermonde en Lennik voor een reeks gewelddadige incidenten. Enkelen waren onder meer betrokken bij het zinloze geweld op een KLJ-fuif in Opwijk in februari 2019 waarbij verschillende jongeren werden aangevallen. Tegen de twee hoofdverdachten eist het parket meer dan 5 jaar cel. 

 

De beklaagden moeten zich verantwoorden voor meerdere feiten van diefstal met geweld en slagen en verwondingen, brandstichting, afpersing, vereniging van misdadigers, weerspannigheid en smaad. De groep sprak meestal af in de woning van een van de leden, om van daaruit - na het gebruik van drugs en alcohol - te vertrekken om misdrijven te plegen. Vaak ging het om wraakacties op mensen uit hun omgeving, maar er vielen ook verschillende slachtoffers bij feiten van zinloos geweld.

Verschillende verdachten staan terecht omdat ze eind 2018 een voormalig lid van hun groepje meermaals zwaar hadden aangepakt nadat de man had beslist dat ze niet meer welkom waren bij hem. Tot twee keer toe werd er ’s nachts ingebroken in zijn woning, waarbij het slachtoffer klappen kreeg en bestolen werd. Een van de daders loste daarbij zelfs enkele schoten met een vuurwapen. In januari 2019 werd er dan weer brand gesticht aan de woning van datzelfde slachtoffer, waarna het huis onbewoonbaar werd verklaard.

In februari nam de groep het heft in eigen handen bij een wraakactie op een man die betrokken zou zijn geweest bij een ripdeal van een kennis. Het slachtoffer werd omsingeld, in elkaar geslagen en bestolen. Enkele dagen later trokken verschillende verdachten naar de KLJ-fuif in Opwijk, waarbij ze lukraak enkele feestvierders aanvielen. 

Het parket van Halle-Vilvoorde vordert bijna 6 jaar cel tegen de twee hoofdverdachten, die bij de meeste feiten betrokken waren. Tegen drie anderen eist de openbaar aanklager een celstraffen van 6 tot 15 maanden, eventueel gekoppeld aan een probatie-uitstel. Voor de zesde verdachte vroeg de substituut-procureur een werkstraf. 

De zaak wordt einde deze maand voortgezet met de andere pleidooien van de verdediging. Het vonnis wordt eind oktober verwacht.