colruytwater1.jpg

Waterverbruik Colruyt fors gedaald: “Drie olympische zwembaden aan water bespaard”

din 6 sep 2022

Het droogterecord in Vlaanderen is gebroken. Zuinig omspringen met water is dan ook de boodschap. Het waterzuiveringsstation dat Colruyt eind vorig jaar op distributiecentrum Dassenveld in gebruik nam, bewijst in dat opzicht zijn nut. De warenhuisketen spaarde de voorbije maanden drie olympische zwembaden water uit. “Tegen 2025 willen we dat de helft van het totale waterverbruik van onze eigen activiteiten uit hemel- en afvalwater komt”, zegt Hoofd Milieu Victor De Meester.

Colruyt Group wordt alsmaar minder afhankelijk van stadswater, niet onbelangrijk in tijden van extreme droogte. Via een waterzuiveringsinstallatie zuivert de warenhuisketen industrieel en sanitair afvalwater voor drie sites in Halle: Dat van distributiecentrum Dassenveld, hoofdkantoor Wilgenveld en de burelen en de magazijnen op de site Elbeek. Als alles goed gaat, wordt binnenkort ook de site Hellebroek aangesloten. “Het verbruik van stadswater op de drie sites is tijdens de opstartfase al met zo’n 8.000 kubieke meter gedaald, dat zijn ongeveer drie olympische zwembaden”, zegt Hoofd Milieu van Colruyt Group Victor De Meester. “Het gaat om een daling van 90%. De afhankelijkheid van stadswater wordt op die manier zo klein mogelijk, cruciaal in tijden van droogte.”

Daarnaast heeft de site Dassenveld nu ook een watertunnel. Een tunnel onder de industriezone die moest dienen om er geautomatiseerd transport te laten doorrijden, wordt gebruikt als extra buffercapaciteit. “De tunnel werd nooit in gebruik genomen en daarom aangepast om water te bufferen. De capaciteit is daardoor van 5.400 naar 9.500 kubieke meter gegaan. De watertunnel moet mee het verbruik van stadswater verminderen”, aldus De Meester.