Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Winterplan Dilbeek levert op: “1,2 miljoen euro bespaard op gas en elektriciteit”

Winterplan Dilbeek levert op: “1,2 miljoen euro bespaard op gas en elektriciteit”

Met het winterplan heeft de gemeente Dilbeek de voorbije maanden meer dan een miljoen euro kunnen besparen op gas en elektriciteit. Toen de energieprijzen de hoogte inschoten, nam de gemeente Dilbeek maatregelen om het verbruik terug te dringen.

Met tal van maatregelen wou Dilbeek een antwoord bieden op de stijgende energiefacturen. Met het winterplan, dat liep van oktober tot en met mei, wou de gemeente om het gas- en elektriciteitsverbruik met 15 procent terugdringen. Zo bleven onder meer het kasteel de Viron en Castelhof maandenlang gesloten. De doelstellingen werden behaald. Het verbruik van elektriciteit daalde met 15,2 procent, dat van gas met zelfs 17,4 procent.  “Het doven van de straatverlichting is de belangrijkste factor voor de daling van het elektriciteitsverbruik,” zegt burgemeester Willy Segers, “Deze maatregel zal dan voorlopig ook niet opgeheven worden.”

Die besparingen op het verbruik van gas en elektriciteit, voelt Dilbeek ook in zijn portefeuille. “De daling van de energieprijzen en de daling van het verbruik hebben ertoe geleid dat de uiteindelijke energiefactuur 3,4 miljoen euro bedraagt,” zegt schepen van financiën Marc Willen. “Ten opzichte van de hoger geraamde uitgaven hebben we de eindfactuur dus kunnen beperken. Dit heeft ons een efficiënte besparing van 1,2 miljoen euro opgeleverd.”