Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zaventem viert 400 jaar Antoon Van Dyck

 

Zaventem viert 400 jaar Antoon Van Dyck

In Zaventem vond afgelopen weekend een kunstweekend plaats om de kunstenaar Antoon Van Dyck te eren. Met allerlei kunstzinnige activiteiten vierde de luchthavengemeente 400 jaar Van Dyck. De Zuid-Nederlandse barokschilder verbleef vier eeuwen geleden in Zaventem toen hij op doorreis was naar Italië en zou er een romance beleefd hebben met ene Isabella, de dochter van een plaatselijke herbergier.

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat schilder Antoon Van Dyck in Zaventem verbleef en twee doeken voor de Sint-Martinuskerk schilderde. Zijn passage in de luchthavengemeente wil de cultuurdienst niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zo was er een wandeling, gastronomisch event en verschillende tentoonstellingen. Van Dyck was leerling van Peter Paul Rubens. Op doorreis naar Italië verbleef hij in Zaventem waar hij verliefd werd op de Zaventemse Isabella van Ophem. Tijdens zijn verbijf maakte hij het schilderij 'Sint Maarten deelt zijn mantel' dat permanent in de Sint-Martinuskerk hangt.

“Het schilderij is van groot belang voor Zaventem. Het is dus heel belangrijk om Van Dyck te blijven gedenken”, zegt burgemeester Ingrid Holemans. “Hij heeft ervoor gezorgd dat Zaventem een kunstgemeente is geworden. Het schilderij is één ding, maar ook zijn aanwezigheid hier en het verhaal rond Isabella spreekt vandaag nog aan. De romance werd oorspronkelijk het verhaal van een operette die nadien werd herschreven en uitgebreid naar een musical die werd opgevoerd in Zaventem in 1999. In 2018 werd het verhaal nog eens bewerkt naar een poppentheater.”

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.