Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zoniënwoud ondervindt gevolgen van klimaatsverandering

Zoniënwoud ondervindt gevolgen van klimaatsverandering

12 jaar lang hebben onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek eiken en vooral beuken bestudeerd in het Zoniënwoud. De eindconclusie is formeel, het bos ondervindt wel degelijk gevolgen van de klimaatsverandering. Zo komen de bladeren soms tot een maand te vroeg aan de bomen, en dat is slecht nieuws voor sommige diersoorten.
 
Zowel in het Meerdaalwoud in Leuven als hier in het Zoniënwoud hebben onderzoekers 12 jaar lang beuken en eiken onderzocht. Vooral de voorbije zeven jaar deed het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek een opmerkelijke vaststelling: 2007, 2009, 2011 en 2014 waren bij de warmste lentes ooit. telkens begon de bladontwikkeling vroeger.
 
Op het eerste gezicht is dat geen zorgwekkend verschijnsel, maar toch kunnen de gevolgen ervan voelbaar worden. 'Het systeem raakt verstoord', waarschuwt onderzoeker Koen Van Muylem. 'Samen met die bladeren komen ook de rupsen, vlinders. Die zijn voedsel voor vogels. Maar als die rupsen er niet zijn, vinden die vogels ook geen voedsel. Zo krijg je een verstoring van het ecosysteem.'