Leerlingen uit Vilvoorde leggen fietsexamen af

Zesdejaars Vilvoordse lagere scholen leggen fietsexamen af

don 30 mei

De zesdejaars van veertien Vilvoordse lagere scholen leggen vandaag en de komende dagen hun fietsexamen af. Het uitgelezen moment om het nieuwe, vaste fietsexamenparcours voor te stellen, vindt het stadsbestuur. “Zo kunnen ouders en scholen ook na het examen nog blijven oefenen”, zegt schepen van Onderwijs Jo De Ro.

De leerlingen fietsen tijdens het fietsexamen zelfstandig een parcours. Daarin komen tal van vaardigheden aan bod. Ze moeten langs onder meer langs een hindernis fietsen, voorrang verlenen en een kruispunt oversteken. Daarnaast krijgen de leerlingen uitleg over de dode hoek zodat ze leren wat een vrachtwagenchauffeur wel én niet kan zien. De leerlingen worden hierdoor voorbereid om volgend schooljaar zelfstandig naar een secundaire school te fietsen.

“Op het parcours zijn ook toezichters aanwezig, zodat alle leerlingen veilig het parcours kunnen afleggen. De toezichters zorgen ervoor dat leerlingen de goede kant op fietsen en beoordelen verschillende fietsvaardigheden die in het verkeer worden verwacht. De leerlingen krijgen daardoor persoonlijke en gerichte feedback”, zegt schepen van Onderwijs Jo De Ro.

Het fietsexamen is ook het moment voor de stad Vilvoorde om een permanent trainingsparcours voor te stellen. “We kregen de afgelopen jaren vragen van ouders en scholen om de week van het fietsexamen ook een vaste component te geven. Zo kunnen ouders en scholen ook na het examen nog kunnen blijven oefenen. Ik ben verheugd dat zo’n permanent parcours geïnstalleerd is”, aldus De Ro.