schoolgebouw_halle_1_1.png

Klaslokalen op de schop in nieuwbouw Technisch Atheneum in Halle: “Gebouwd volgens manier van lesgeven”

din 24 okt

Het GO! Technisch Atheneum in Halle heeft de deuren van haar nieuw schoolgebouw geopend. Speciaal aan het gebouw is dat het niet in de klassieke klaslokalen is ingedeeld, maar leerlingen zelf kiezen waar ze hun opdrachten maken. En dat de leerlingen niet ingedeeld zijn volgens leeftijd, maar volgens interesses. “Zo werk je vaak samen en samen weet je veel meer dan alleen”, zegt leerling Kira Mertens.

De klassieke klaslokalen gaan op de schop in de nieuwbouw van het Halse Technisch Atheneum, net als de klassieke manier van lesgeven. In het begin van de week krijgen leerlingen taken en instructies mee. Daar mogen ze dan op eigen ritme aan werken, alleen of in groep. “De ene leerling heeft meer nood aan wiskunde, de andere aan ruimtelijk bewustzijn, maar een leerling kan evengoed alles zelfstandig verwerken”, zegt directeur Joni Ghysels. “We kunnen op verschillende manieren de leerstof aanbieden, leerlingen gaan daarna hun eigen traject uitstippelen.”

Er wordt niet verwacht dat de leerlingen op jonge leeftijd al helemaal zelfstandig kunnen werken en plannen. Daarom worden ze ondersteund door de leerkrachten, die eerder coach zijn dan leerkracht. De school werkt al langer volgens die lesmethode, één die aanslaat bij de leerlingen. “We hebben flexuren waar je aan taken of toetsen kan werken”, zegt leerling Kira Mertens. “Je werkt veel meer samen, waardoor je elkaar ook kan helpen.”

Het nieuwe schoolgebouw wordt ook gebruikt door GO! Middenschool Halle. In totaal is er plaats voor 300 leerlingen.