brooddozen.png

Vzw Beter ijvert voor volle en gezonde brooddozen op school

vrij 16 jun 2023

De brooddozen van leerlingen zijn steeds slechter gevuld, met pizza of chips bijvoorbeeld. Soms zijn ze zelfs gewoon leeg. Dat blijkt uit een bevraging van vzw Beter. Die vzw gaat nu zelf gezonde maaltijden ter beschikking stellen van wie het nodig heeft. Het initiatief is vanmorgen op gang getrapt in de Vrije Basisschool Ter Ham in Steenokkerzeel, want zij doen al zeker mee.

 

In basisschool Ter Ham merken ze dagelijks dat niet alle brooddozen even goed of even gezond gevuld zijn. “Sommige kinderen hebben altijd boterhammen mee, maar sommigen brengen gewoon snoep, een koude hamburger of pizza mee,” weet juf Marleen Delcon van het vierde leerjaar.

Uit een studie van vzw Beter blijkt dat drie procent van de Vlaamse leerlingen een slecht gevulde brooddoos heeft. Twee procent krijgt zelfs geen eten mee naar school. Om scholen daar nog meer bewust van te maken, overhandigt de vzw vandaag zelf slechtgevulde brooddozen aan het lerarenkorps. Vanaf 1 september voorziet de organisatie zelf gratis gezonde maatlijden voor leerlingen die dat nodig te hebben. “Zonder te weten wie die leerlingen zijn en wat hun thuissituatie is”, zegt Erika De Geest van vzw Beter. “We willen gewoon een gezonde lunch aanbieden om het probleem zo structureel aan te pakken.” Want slecht eten heeft ook een invloed op je denkvermogen en dus ook leerkansen.

Basisschool Ter Ham werkt in elk geval graag mee aan het initiatief. “Samen met vzw Beter en onze ouders willen we gezonde voeding beter bespreekbaar maken en allerlei activiteiten op poten zetten.”

Meer informatie over vzw Beter vind je hier.