Werken voor nieuwbouw gemeenteschool Sint-Stevens-Woluwe eindelijk van start

din 20 feb

Aan de Leuvensesteenweg in Sint-Stevens-Woluwe bij Zaventem begint een aannemer deze week met de afbraak van de voormalige gemeenteschool. Ook het oude gemeentehuis en feestzaal De Snuifmolen gaan tegen de vlakte. Zo komt er bijna 20 jaar na de eerste plannen eindelijk plaats voor een nieuwe campus voor de basisschool van Sint-Stevens-Woluwe.

De gemeenteschool van Sint-Stevens-Woluwe heeft momenteel al twee schoolgebouwen. Die blijven behouden. Aan de kant van de Leuvensesteenweg komt een gloednieuwe campus mét een groene toets weliswaar, want het gebouw zal beantwoorden aan de nieuwe wetgeving rond energie- en luchtbeleid, veiligheid, toegankelijkheid en akoestiek.

“De uitbreiding is nodig”, legt schepen van Onderwijs Dirk Philips (Open VLD). “Van elk kleuter- en leerjaar zijn er in Sint-Stevens-Woluwe twee klassen. Containerklassen vangen al enkele jaren de nood aan een nieuw gebouw op. Maar dat was maar een tijdelijke oplossing.”

In de nieuwe school komt een polyvalente ruimte met een grootkeuken. Na schooltijd is er ruimte voor culturele en sportieve activiteiten. “Het wordt dus een hypermodern en energiezuinig alternatief voor feestzaal De Snuifmolen,” aldus Philips.

Voorbereidingen

Deze week zijn de voorbereidingen gestart met onder meer het snoeien van de bomen. Eind deze week wordt de inboedel leeggemaakt, gevolgd door de eigenlijke afbraak. Daarop volgt dan de nieuwbouw.

“We dringen er bij de aannemer op aan om de veiligheid van de schoolomgeving tijdens de werken te garanderen”, vervolgt Philips. “Voor een veilige oversteek komt er aan beide kanten van het bouwperceel een nieuw zebrapad, bediend door een mobiel voetgangersverkeerslicht. De huidige oversteekplaats verdwijnt. Een afgesloten voetgangersstrook langs de inrit van de parking biedt een veilige toegang tot de school.”

De werken kosten 9 miljoen euro en moeten klaar zijn tegen de zomer van 2025.