vanrompuyeric.jpg

"Een college zonder Vermeiren zie ik niet zitten"

vrij 16 dec 2016

Eric Van Rompuy heeft vandaag meer uitleg gegeven bij z’n ontslag uit de gemeenteraad van Zaventem. De gemeente verliest na burgemeester Francis Vermeiren vanaf volgend jaar een tweede boegbeeld. Van Rompuy zat 34 jaar in de gemeenteraad, waarvan 16 jaar als schepen.

 

Eric Van Rompuy blikt met weemoed terug op z’n carrière in de gemeentepolitiek. “Het is eigenlijk een stuk van mijn leven. Als je ergens geboren bent en je kan daar aan politiek doen. Ik ben van Zaventem, ben geboren in Sint-Stevens-Woluwe, Sterrebeek. Ik ken hier ook heel veel mensen. Je weet waar ze wonen, werken, je kan iets concreets doen. En ik heb dat altijd met veel overtuiging gedaan”, aldus Van Rompuy.

In '77 werd Van Rompuy nationaal voorzitter van de CVP-jongeren. In '83 deed hij z'n intrede als schepen aan de zij van Vermeiren als jonge burgemeester. In '88 belandde Van Rompuy in de oppositiebanken. Een rol waar hij zich niet goed in voelde, maar die hij altijd constructief uitvoerde. De laatste 10 jaar stonden de twee boegbeelden opnieuw zij aan zij. “Een Zaventem zonder Vermeiren zal een ander Zaventem zijn. En in een college zitten zonder Vermeiren, dat zag ik ook niet meer zitten. We hebben 10 parlementsverkiezingen met mekaar uitgevochten op de Zaventemse akkers, zes gemeenteraadsverkiezingen. Dus in Spanje spreken we van Real Madrid - Barcelona, de Classico. Wel, Vermeiren-Van Rompuy was zo een beetje de classico van Zaventem. Hij heeft het altijd gewonnen op Zaventemse bodem, maar ik heb ze altijd gewonnen buiten Zaventem”, lacht Van Rompuy.