homans2.jpg

Franstalige partijen woest over demarche Homans in Linkebeek

zon 4 okt 2015

De Franstalige partijen zijn niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur om het Nederlandstalig oppositielid De Bruycker te benoemen tot burgemeester van Linkebeek. 

MR: onaanvaardbaar en schadelijk

De MR blijft als één man staan achter Damien Thiéry. “Voor ons is hij de enige legitieme burgemeester van Linkebeek. De beslissing van Homans is onaanvaardbaar en ook schadelijk”, stelt MR-voorzitter Olivier Chastel.

CDH: communautaire staatsgreep

De Franstalige christendemocraten omschrijven de beslissing als een communautaire staatsgreep en een inbreuk op de democratisch keuze van de inwoners van Linkebeek. De partij roept de MR ook op om te stoppen met het blind vertrouwen in de N-VA.

PS: democratische staatsgreep

Ook de PS heeft het over een democratische staatsgreep. Onder meer voormalig premier Di Rupo betreurt het dat Homans een gemeenschap een burgemeester oplegt die uit de oppositie komt. Met deze benoeming wordt met de rechten van de Franstaligen gespot.

FDF: een schandaal

Het Franstalige FDF, de vroeger partij van Thiéry, spreekt van een schandaal. Voorzitter Maingain vraagt zich af op de eerste minister Michel nog wel de autoriteit van een premier heeft als hij er niet in slaagt om de democratie te laten respecteren in Linkebeek.