Parket gaat afwezige voorzitters en bijzitters strafrechtelijk vervolgen

Hoe stemde Vlaams-Brabant in 2019?

zon 9 jun

Het stemmen is volop aan de gang. In 2019 was N-VA in onze regio de grootste partij, zowel in de Kamer als in het Vlaams parlement. Hieronder een overzicht van de uitslag van de vorige verkiezingen.

Voor het Vlaams parlement kwam in onze kieskring Vlaams-Brabant in 2019 N-VA als grootste partij uit de bus, met dik een kwart van alle stemmen. Dat leverde hen 6 zetels op in het Vlaams parlement. Open VLD was de tweede grootste partij met bijna 16 procent van de stemmen. Vlaams Belang en cd&v waren in onze provincie aan elkaar gewaagd, met elk rond de 13 procent van de stemmen. Groen en Vooruit sloten de rangen af met respectievelijk dik 12 en 9,5 procent. De kleinere partijen die toen opkwamen, zoals onder andere PVDA en UF haalden de kiesdrempel niet en konden dus geen zetels bemachtigen in het Vlaams parlement.

Ook in de Kamer kwam N-VA in 2019 als grootste partij uit de verkiezingen, met een nog hoger resultaat dan op Vlaams niveau: iets meer dan 28 procent van de stemmen. En we zagen daar dezelfde rangorde als op Vlaams niveau: Open VLD was de tweede grootste met bijna 15,5 procent van de stemmen, cd&v en Vlaams Belang waren ook daar aan elkaar gewaagd met elk rond de 13,5 procent en Groen en Vooruit sloten het lijstje af. Ook op federaal niveau konden de kleinere partijen geen zetels verzilveren.