Jef ‘Lawijt’ Valkeniers maakt politieke comeback: "Te veel jonge mensen met te weinig ervaring"

don 14 maa

Hij moet zowat de oudste kandidaat zijn in Vlaanderen bij de verkiezingen in juni: Jef Valkeniers uit Dilbeek. Hij staat dan voorlaatste op de lijst van Open Vld voor het Vlaams parlement. Daarmee maakt Valkeniers, 91 intussen, z’n politieke comeback. Maar aan strijdvaardigheid heeft de immer energieke Jef nog niets ingeboet.

In 2017 kondigt Valkeniers aan dat hij uit de politiek stapt, maar vandaag, op zijn 91ste, is Jef Lawijt helemaal terug van weggeweest. Voor de verkiezingen van het Vlaams parlement staat hij voorlaatste op de lijst van Open Vld. “Ik heb mijzelf aangeboden omdat het er op dit moment niet goed aan toe gaat met de partij”, zegt Valkeniers. “Ik denk dat mijn stem wel kan bijdragen tot de verkiezing van een nieuwe kandidaat. Zelf verkozen raken, die ambitie heb ik niet. Het zou pretentieus klinken om te denken dat ik nog zoveel stemmen zou halen. Als ik tweeduizend stemmen heb, ben ik tevreden. Al vind ik wel dat er momenteel te veel jonge kandidaten met te weinig ervaring zijn op de lijst.”

Aan ervaring heeft Valkeniers geen gebrek. Schepen, burgemeester, senator en staatssecretaris, hij is het allemaal geweest. Door vriend en tegenstander werd Jef altijd ‘Jef Lawijt’ genoemd vanwege van zijn flamboyante stijl om aan politiek te doen. En verkozen of niet, hij is niet plan om aan die stijl iets te veranderen. “Ik ben nog niets van mij hevigheid verloren, maar daarvoor excuseren doe ik niet. Veel politici vandaag zeggen vaak dat iets in orde komt, maar doen er dan niets aan. Bij mij krijgt iedereen een antwoord, goed of niet goed”, aldus Valkeniers.