de_bruycker.jpg

Nederlandstalig gemeenteraadslid De Bruycker wordt nieuwe burgemeester Linkebeek

zon 4 okt 2015

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans benoemt Eric De Bruycker, die verkozen is op de Nederlandstalige lijst Prolink, tot burgemeester van Linkebeek. Dat heeft ze gezegd in het VTM-nieuws. 

Minister Homans wil koste wat het kost een einde maken aan de burgemeestercarrousel in Linkebeek. Eerder had ze al Yves Ghequière willen benoemen tot burgemeester. Maar na overleg met de meerderheidsfractie is hij op die uitnodiging niet ingegaan. Voor de Franstalige meerderheid mocht de situatie blijven zoals ze was.  Thiéry is al sinds 2007 waarnemend burgemeester maar werd nooit benoemd omdat hij niet altijd de taalwetgeving respecteerde.  

Minister van Binnenlands Bestuur Homans kondigde enkele dagen geleden in het Vlaams parlement al aan dat ze snel en doordacht zou reageren. Maar met de aanstelling van een Nederlandstig gemeenteraadslid tot burgemeester gaat Homans wellicht verder dan het ergste doemscenario waar de Franstalige meerderheid in Linkebeek rekening mee had gehouden.

Prolink vergadert over benoeming

De Vlaamse oppositiefractie Prolink uit Linkebeek vergadert sinds 14u30 over de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans. Voorlopig is het nog onduidelijk of deze de benoeming aanvaardt. Prolink telt in de gemeenteraad 2 zetels. De andere 13 worden ingenomen door de Franstalige Lijst van de Burgemeester. 

Slecht imago voor de democratie, reageert Thiéry

Waarnemend burgemeester Damien Thiéry heeft zopas gereageerd. Hij omschrijft de demarche van Homans als zeer nefast voor het imago van de Europese democratie. In La Libre zegt Thiéry dat de beslissing hem niet verbaast. "Maar dit besluit is wel ongezien sinds het einde van de tweede wereldoorlog. De grote meerderheid staat immers achter mij. Het is jammer dat Vlaanderen en de N-VA in het bijzonder die democratie niet respecteren”, aldus Thiéry. Morgen zal hij overleg plegen met de gemeenteraad. 

De communautaire bom die in Linkebeek gedropt werd, veroorzaakt intussen ook een tsunami aan reacties op sociale media.