foto_irina_2.jpg

Politici verzorgen huisvuilophaling voor één dag

don 17 sep 2015

Een twintigtal politici, milieuambtenaren en medewerkers van de intercommunale Haviland liepen vandaag voor één dag mee achter de vuilniswagen. De bedoeling was om eens zelf te ervaren hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Het loon dat de politici vandaag verdienden, schenken ze integraal aan een goed doel. 

De huis-aan-huisophaling van Haviland in Grimbergen trok vandaag net iets meer de aandacht dan anders. Het gebeurt dan ook niet elke dag dat een burgemeester de mouwen stroopt om het afval dat de inwoners op straat dropten, zelf komt ophalen. En die burgemeester is Irina De Knop uit Lennik.

De sjerp heeft ze om hygiënische redenen thuis gelaten. Maar de veiligheidskleding zit haar als gegoten. “Deze ochtend had ik een 1 september-gevoel  omdat je niet goed weet wat je te wachten staat. Maar het is wel aangenaam. En mijn collega’s Erik en Guy zijn echt toffe mensen om mee op te stap te gaan”, aldus De Knop.

De Lennikse burgermoeder is niet de enige die vandaag voor één keer achter de vuilniswagens holt. 17 politici, milieuambtenaren en medewerkers van Haviland, onder wie de algemeen directeur, nemen vandaag de plaats in van enkele interim-arbeiders. Het bedrag dat zo uitgespaard wordt, gaat integraal naar Grenzeloos Milieu, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het milieu en de arme bevolking op het Indonesische eiland Lombok.

Voor de politici was het alvast een leerrijke ervaring. “Ik denk dat je alleen maar een goed beleid kan voeren als je goed begrijpt wat er leeft op de werkvloer. Ik vind het zelfs inspirerend om dit met de andere diensten binnen de gemeente te doen. Dit is echt een basisdienstverlening, maar we hebben er nog andere. Misschien moet ik eens op stap met de technische dient. Je pikt toch altijd nieuwe dingen op”, aldus De Knop.