politie4_2.jpg

Randgemeenten willen geen agenten leveren aan Vilvoorde

woe 25 nov 2015

Enkele burgemeesters uit onze regio vinden het niet kunnen dat ze agenten uit hun korps moeten afstaan aan Vilvoorde. Ze worden daartoe gedwongen door de federale regering, die zelf geen federale reserve meer heeft voor Vilvoorde.

Naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging vroeg Vilvoords burgemeester Hans Bonte aan de federale regering om politieversterking. Zijn korps had naar eigen zeggen niet genoeg agenten om alle gevoelige plaatsen en evenementen in z'n stad te beveiligen. Omdat alle federale agenten al in Brussel zitten, vraagt de regering nu aan de randgemeenten om agenten af te staan aan Vilvoorde.

Onder meer Dilbeek en Merchtem doen dat liever niet. “Als Vilvoorde zelf de beslissing neemt om in terreurfase 4 te stappen, dan moet de stad zien dat ze daar ook de manschappen voor heeft”, reageert Eddie De Block, burgemeester van Merchtem. Toch zal Merchtem agenten leveren. Dilbeek daarentegen doet dat niet. “De situatie in Vilvoorde en de situatie in Dilbeek is eigenlijk identiek. Ook Dilbeek grenst aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ook Dilbeek heeft aardig wat onderwijsinstellingen die moeten beveiligd worden”, reageert burgemeester Willy Segers.

Vilvoords burgemeester Hans Bonte heeft begrip voor het standpunt van z'n collega's maar benadrukt dat het niet zijn beslissing was. “De overheid wil wel maar kan geen federale manschappen naar Vilvoorde sturen. Dus het is ook de federale overheid die het bevel heeft gegeven om mensen naar Vilvoorde te sturen. Maar dat is niet goed voor de politiezones in de Rand en ook niet voor de verhoudingen tussen burgemeesters. En dat is het laatste wat ik wil”, aldus Bonte.