Het centrum van Drogenbos

Stemmen in een faciliteitengemeente: een tikkeltje anders

zon 9 jun

In Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem verloopt het stemmen vandaag anders dan in de rest van Vlaanderen. Inwoners kunnen niet enkel hun taal kiezen, maar ook stemmen op Brusselse kandidaten.

Sinds de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde kunnen de inwoners van de faciliteitengemeenten rond Brussel kiezen of ze stemmen op een Brusselse of een Vlaams-Brabantse lijst. “Voor de verkiezing van de Kamer moet de kiezer die digitaal stemt een voorafgaande keuze maken tussen de lijsten van de kieskring Vlaams-Brabant en de lijsten van de kieskring Brussel-Hoofdstad, en dit onmiddellijk nadat de software op het scherm getoond heeft om welke verkiezing het gaat”, klinkt het bij Binnenlandse Zaken. “De kiezer kan ook eerst de taal van de stemprocedure kiezen. Vervolgens moet hij zijn taalkeuze bevestigen. De keuze van de gekozen lijsten gebeurt totaal onafhankelijk van de keuze van de taal, dat een louter begeleidingsinstrument is bij de stemprocedure.”

Ook de lokale verkiezingen verlopen ietwat anders in de faciliteitengemeenten. Enkele partijen protesteerden de voorbije jaren tegen de stemprocedure in de zes gemeenten rond Brussel. Zo wil onder meer N-VA de taalfaciliteiten afschaffen. “We moeten alle mogelijke juridische elementen gebruiken om het Nederlandstalige karakter van de faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand te beschermen”, zei Vlaams parlementslid Inez De Coninck daar vorig jaar nog over.