Vlaamse parlementsleden leggen eed af

din 2 jul

Het was vandaag een belangrijke dag voor de nieuw verkozen Vlaamse parlementsleden. Zij legden zopas de eed af en kunnen nu aan hun parlementair werk voor de komende vijf jaar beginnen. Een aantal parlementsleden is nieuw en dat zorgde voor gezonde spanning en nieuwsgierigheid.

De verkozen in het Vlaams parlement uit onze regio zijn huidig Vlaams minister Ben Weyts uit Beersel en Nadia Sminate uit Londerzeel voor N-VA. Voor Vlaams Belang zetelen Klaas Slootmans uit Beersel en Jan Laeremans uit Grimbergen ook de komende legislatuur in het parlement. Verder in het Vlaams parlement ook nog Eva De Bleeker (Hoeilaart) voor Open Vld.

Cd&v heeft twee verkozenen: Peter Van Rompuy uit Beersel en Kris Poelaert uit Herne. "Het is toch wennen aan de omgeving van het parlement", geeft Poelaert toe. "Ik ben burgemeester in een landelijke gemeente waar ik met moeite een bureau heb voor mezelf. Dit is dan ook een totaal andere omgeving. Wat ik straks ga doen? Na de eedaflegging trek ik naar Werchter voor het optreden van Bruce Springsteen."

Om dezelfde reden is Hans Bonte alleen naar het parlement afgezakt. "Mijn vrouw is onderweg naar het optreden en mijn kinderen zijn op vakantie. Nu, het is al de zesde keer dat ik een parlementair mandaat opneem, al is het Vlaamse parlement wel nieuw voor mij. Ik ben verheugd, want als burgemeester heb je natuurlijk veel te maken met Vlaamse bevoegdheden. Het gaat hier over onderwijs, jeugd, cultuur, mobiliteit, enzovoort.”

Katia Segers uit Liedekerke zal net zoals Hans Bonte voor Vooruit in het parlement zetelen. En uit Vilvoorde komt ook Aimen Horch, die voor Groen zetelt. "Ik heb de eed goed ingestudeerd en vindt die eigenlijk heel mooi. Ik volg de wetten van dit land, de wetten van het volk en de grondwet, de basis van onze samenleving zeg maar”, zegt Aimen Horch. “Ik ga daarna naar mijn stamcafé, waar ik 40 man heb uitgenodigd. Voor de eerste keer van mijn leven in kostuum op café, maar we gaan dat gewoon doen."