thiery3ghequiere.jpg

Yves Ghequière weigert benoeming tot burgemeester van Linkebeek

din 22 sep 2015

Yves Ghequière wil niet ingaan op de vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans om hem te benoemen als burgemeester van Linkebeek. Dat heeft hij beslist na overleg binnen de Franstalige meerderheidsfractie. 

Vlaams minister van Binnenlands bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wou Yves Ghequiere benoemen tot burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek. Ze wou op die manier een einde maken aan de carrousel waarbij de gemeenteraad telkens Thiéry aanduidde als kandidaat burgemeester. (Lees ook: ‘Homans benoemt Ghequiere tot burgemeester van Linkebeek’)

Maar Ghequière bedankt dus voor de eer. "Ik had het kabinet-Homans eerder al gemeld dat mijn benoeming vanuit democratisch standpunt geen goede zaak zou zijn. Een grote meerderheid van de Linkebeekse bevolking heeft in 2012 immers gestemd voor Thiéry”, aldus Ghequière.

Voor de Franstalige meerderheid mocht de situatie blijven zoals ze was. “Wij begrijpen niet waarom de situatie waarin Linkebeek sinds 2007 verkeert met Thiéry als waarnemend burgemeester niet nog tot 2018 kan duren. Bij de verkiezingen van 2018 zijn we bereid om de nieuwe taalregeling na te leven die de Raad van State heeft opgelegd met betrekking tot de oproepingsbrieven en is het probleem van de baan", aldus Ghequière.

Agressieve daad had geen democratische basis, aldus de meerderheid

In een mededeling wijst de Franstalige meerderheidsgroep, die 13 van de 15 Linkebeekse gemeenteraadsleden vertegenwoordigt, dat maandagavond unaniem beslist werd de benoeming van Ghequière af te wijzen 'omdat deze agressieve daad geen enkele democratische basis heeft'. Volgens de Franstaligen heeft de poging van Homans om de groep te verdelen niet gewerkt en zal ook in de toekomst geen enkel raadslid ingaan op een dergelijk benoemingsbesluit. De Franstaligen waarschuwen Homans er ook voor om geen burgemeester aan te duiden van buiten de gemeenteraad. “We zullen hiertegen alle juridische middelen uitputten om dit te verhinderen. Dit zou de gemeente immers onbestuurbaar maken”, aldus nog het persbericht. Lees hier het volledige communiqué.

Weigering Linkebeek is gemiste kans, zegt Homans

Vlaams minister van Binnenlands Liesbeth Homans reageert ontgoocheld op de beslissing van de Linkebeekse schepen Ghequière om niet in te gaan op haar besluit om hem te benoemen tot burgemeester van de faciliteitengemeente. Homans heeft het over een gemiste kans en gaat zich beraden over nieuwe stappen.