Collega Kitty over vrijlating derde moordenaar: “Ontgoocheld, maar justitie heeft niet gefaald”

woe 3 jul

Peter Vanstalle, die naast Kitty Van Nieuwenhuysen zat in de politiecombi toen die in 2007 onder vuur werd genomen bij een homejacking in Beersel, is ontgoocheld dat met Galip Kurum ook de derde en laatste moordenaar van Kitty is vrijgelaten. “Mijn gezin en ik moeten met de beslissing leren leven, al zijn we wel ontgoocheld. Maar justitie heeft niet gefaald.”

Peter Vanstalle, die levensgevaarlijk gewond raakte bij de schietpartij, werd gisteren telefonisch door de dienst slachtofferonthaal op de hoogte gebracht van de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. “Het nieuws hebben we even moeten plaatsen en verwerken”, zegt Peter Vanstalle. “Voor ons heeft justitie niet gefaald. Ik weet dat het parket heel hard werkt en er alles aan tracht te doen om toch de zaken gedaan te krijgen, maar uiteraard ben ik ontgoocheld en van mening dat bepaalde procedures moeten herbekeken worden.”

Vanstalle zegt dat hij de fatale nacht altijd met zich zal meedragen. “Die nacht heeft het leven van heel wat mensen veranderd. Ik heb heel lang met een schuldgevoel rondgelopen. Mijn zelfvertrouwen heb ik ook nooit meer volledig teruggevonden. Ik ben veel vrienden en kennissen verloren door mijn houding en gedrag. Ik heb ook lang getwijfeld om bij de politie te blijven”, klinkt het. “Mijn dankbaarheid gaat uit naar elkéén die mij steunt of mij gesteund."

Ook bij de politiezone Zennevallei komt de vrijlating van Kurum hard aan. “We respecteren de beslissingen van het rechtssysteem en vertrouwen op de procedure die heeft geleid tot de vrijlating van de betrokkene”, klinkt het bij de politiezone. “Het verlies blijft ook na al die jaren een enorm diepe wonde in ons korps en onze gemeenschap. Onze gedachten gaan in eerste instantie uit naar de familie en vrienden van Kitty. We blijven vastberaden in onze missie om gerechtigheid en veiligheid te waarborgen voor iedereen, mét Kitty steeds in het achterhoofd.”