syrie.png

Syriëstrijder uit Vilvoorde klaagt Belgische overheid aan

vrij 6 nov 2015

Hakim Elouassaki, een teruggekeerde Syriëstrijder uit Vilvoorde, eist 100.000 euro van de Belgische staat. Reden? Ons land zou er niet in slagen om een psychiatrische analyse te maken van de jongeman. 

Hakim Elouassaki vertrok in oktober 2012 samen met zijn broer Houssien naar Syrië. Houssien Elouassaki kwam ter plaats om het leven, Hakim keerde in 2013 zwaargewond terug naar België. Hij had een granaatscherf in zijn hoofd gekregen en is tot op vandaag deels verlamd.

Hakim Elouassaki had tijdens het grote Sharia4Belgium-proces in Antwerpen terecht moeten staan. Maar de voorzitter besliste dat psychiaters eerst moesten uitmaken of Elouassaki al dan niet onroekeningsvatbaar is. Ook voor een ander onderzoek, Elouassaki zou in Syrië onder andere geholpen hebben bij de ontvoering en de moord op en sjiiet, beval de raadkamer een psychiatrisch onderzoek.

Maar de gerechtspsychiaters concludeerden dat zo'n onderzoek alleen kan in een gespecialiseerd centrum en dat is er niet in ons land. Na een jaar wachten, dienen de advocaten van Elouassaki vandaag een klacht in tegen de Belgische staat bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Ze eisen 100.000 euro morele schadervergoeding voor Elouassaki en 2500 euro per bijkomende dag dat hun cliënt niet onderzochtt wordt.