rennen.jpg

Opnieuw provocerende Franstalige folder in Zaventem

din 6 okt 2015

Voor de tweede keer dit jaar heeft de vereniging 'Citoyens de Zaventem' een ophefmakend pamflet verspreid in de gemeente Zaventem. De folder richt zich naar de Franstalige inwoners van de gemeente en roept hen op om geen Nederlands te spreken op plaatsen waar dat niet moet. “Pure provocatie”, zegt het Zaventemse gemeentebestuur.

De voorbije dagen viel bij de Zaventemnaren opnieuw een folder in de bus van de vzw Citoyens de Zaventem. Heel wat inwoners en het schepencollege van Zaventem zijn er niet mee gediend. “In de Franstalige folder staat onder meer dat je je niet moet aanpassen in de gemeente, dat je sport kan blijven beoefenen in het Frans en dus geen Nederlands moet leren”, zegt Erik Rennen, schepen voor Vlaams Karakter in Zaventem. 

In de folder staat ook een aanbieding naar Franse jongeren en senioren toe, om hen te laten sporten of cultuur te laten beleven, niet in Zaventem maar in het Brusselse Sint-Lambrechts-Woluwe. Ze krijgen er zelfs korting. “Of dit onwettig is weten we niet. Het getuigt in geen geval van een goed bestuur in Sint-Lambrechts-Woluwe”, aldus Rennen. De vzw Citoyens de Zaventem opereert vanuit Sint-Lambrechts-Woluwe, de gemeente van FDF-burgemeester Olivier Maingain. Die had eerder al aangekondigd dat hij initiatieven zou nemen om de Franstalige inwoners in Zaventem te steunen.