Dilbeek focusgemeente van De Gordel: “Vlaamse Rand meer dan ooit benadrukken”

zon 17 maa

De gemeente Dilbeek is dit jaar de uitvalsbasis van de Gordel op zondag 1 september. Het belooft opnieuw een sportief feest te worden met onder andere de klassieke fiets- en wandelparcours, optredens en andere randanimatie, maar vooral nog steeds hetzelfde opzet: het groene en Vlaamse karakter van de Rand in de verf zetten.

Zo'n twintig kleine Gordelfans trapten zaterdagochtend de editie van 2024 mee op gang - eentje waarvan het thema gerust 'back to the roots' zou kunnen zijn. “Waarom hier in Dilbeek? Wel 't is nu net 50 jaar 'De Westrand', eigenlijk ook een initiatief dat genomen is door dezelfde initiatiefnemers: Herman Bryssinck, André Lerminiaux, die ook aan de wieg gestaan hebben van De Gordel. Dus dat is een beetje een eerbetoon aan die mensen”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “Nieuwigheden zijn we aan het zoeken op het vlak van de zogenaamde urban sports. Dat gaat onder meer over 3x3xbasket.”

De gemeente Dilbeek kijkt er alvast naar uit. “Het is een eer om opnieuw focusgemeente te zijn. Wij waren destijds een van de jaarlijkse knooppunten van de Gordel. Het is een hele belevingsdag, zowel recreatief als sportief. Er zijn heel wat activiteiten voor jong en oud, maar De Gordel is ook voor mensen die gewoon zeggen: ik trek daar eens een dag naartoe voor het gezellig samenzijn”, zegt burgemeester van Dilbeek Willy Segers.

Er is ook weer een gravelparcours, een voorsmaakje van het WK voor gravelbikes op 5 en 6 oktober met vertrek in Halle. Toch wil Weyts naast het sportieve karakter vooral de oorspronkelijke boodschap van de Gordel nieuw leven inblazen. “Namelijk het accentueren van het Vlaamse en groene karakter van onze Vlaamse rand. Maar in plaats van te protesteren of te gaan manifesteren, willen we met De Gordel eigenlijk proberen te charmeren”, besluit Weyts.