Dimitri Saerens en Bruno Berghmans bij hun project Den Dobbel Arend

Woon- en handelsproject ‘Den Dobbel Arend’ moet centrum boost geven

zat 13 apr

In het centrum van Grimbergen zijn de lang verwachte sloopwerken van vier handelshuizen en het vroegere -inmiddels leegstaande – grootwarenhuis Nopri in de Hogesteenweg van start gegaan. Er komen drie handelspanden en dertien appartementen. De opmerkelijke historische voorgevels van twee gebouwen blijven bewaard. De werken duren tot 2026.

Den Dobbel Arend. Dat is de naam van het nieuwe project dat Aura Estates zopas opstartte in Grimbergen-centrum. “We kozen niet toevallig voor die naam”, zeggen zaakvoerders Dimitri Saerens en Bruno Berghmans. “We gaan de voorgevels van huisnummers 24 en 32 in samenspraak met de Dienst Onroerend Erfgoed bewaren.”

“Huisnummer 24 is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed en staat gekend als het burgerhuis Den Dobbel Arend. Het dateert van 1789. In 1926 werd het volgens de Inventaris Onroerend Erfgoed hoger opgetrokken en voorzien van een neo-traditionele trapgevel met hergebruik van de laat 18de eeuwse deuromlijsting, naar een ontwerp van architect Van Campenhout uit Vilvoorde.”

“We integreren hier nu de erfgoedwaarde in een nieuw project dat een serieuze meerwaarde biedt aan het historisch centrum. De vergunningen hebben wat vertraging opgelopen, er was ook veel overleg met de diensten Erfgoed, maar het project mag gezien worden.” Tegen 2026 moet het klaar zijn.

Twee gevels van historische burgerhuizen blijven dus bewaard, het vroegere grootwarenhuis Nopri en de vier handelshuizen worden gesloopt. Die werken zijn zopas van start gegaan en zullen enkele weken in beslag nemen. “Er komen daarna drie handelspanden en dertien appartementen”, gaat Bruno Berghmans verder. “Dat zijn er iets minder dan in de oorspronkelijke aanvraag was voorzien.”

Afgelopen jaren realiseerde Aura Estates ook al een woonproject van acht appartementen met handelsruimte in de vroegere feestzaal WauxHall. “We voorzien dit najaar ook de bouw van 49 welzijnsappartementen achter Hotel Abbey”, vertelt Bruno Berghmans . “Nu starten we met de werkzaamheden in de Hogesteenweg. De projecten liepen door de stijgende bouwkosten en energiecrisis vertraging op, maar worden wel uitgevoerd.”

Om de veiligheid en vlotte voortgang van deze werkzaamheden te waarborgen, worden er verschillende verkeersmaatregelen ingesteld. Zo geldt er aan de werf een parkeerverbod. De lokale politie en gemeenschapswachten houden ook extra toezicht op de blauwe zone in het centrum.

Meer informatie over de verkeersmaatregelen, kan je vinden op deze link van de gemeentelijke website.