Ook burgemeester Vilvoorde Bonte noemt sommige rechters wereldvreemd

woe 4 jan 2017

Ook volksvertegenwoordiger en burgemeester  van Vilvoorde Hans Bonte (Sp.a) omschrijft een deel van de magistratuur als wereldvreemd. Dat zegt hij in gesprek met De Standaard en Het Nieuwsblad. En dat is opmerkelijk. Vorige maand steigerde zijn partij toen de N-VA kritiek uitte op de ‘wereldvreemde rechters’ in de zaak rond de visumaanvraag van een Syrisch gezin.

"Noem één terrorist die nog niet bekend was bij politie en justitie vóór hij een aanslag pleegde", start Bonte zijn pleidooi in de kranten vandaag. "Allemaal zijn ze bekend, meestal al heel jong. Van drugs gaat het naar diefstallen, georganiseerde misdaad, soms banditisme en vervolgens radicaliseren ze. Maar ook als alle knipperlichten aanspringen, blijft de remediëring achterwege. Ook vandaag nog", aldus Bonte.

De Vilvoordse burgemeester vindt niet dat jonge boefjes strenger bestraft moeten worden. Wel moeten jeugdhulpverleners en jeugdrechters meer aandacht hebben voor de mogelijke radicalisering van kwetsbare migrantenjongeren die niet zelden opgroeien in erbarmelijke omstandigheden. Volgens hem zijn het vaak Franstalige rechters van de Brusselse rechtbank die hun ogen sluiten voor het radicaliseringsproces. ”Dat is moedwillig een vorm van straffeloosheid creëren. Dat vind ik stuitend. Zulke rechters zijn in mijn ogen wereldvreemd’, zegt Hans Bonte.  

Na N-VA heeft dus ook de Sp.a het over ‘wereldvreemde rechters’. Maar de aantijging van de N-VA in de visumrel vindt Bonte niet correct. “Zij zijn vooral bezig met profilering. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die dat van mij zeggen, maar ik probeer problemen duidelijk te benoemen om te komen tot oplossingen”, besluit de Vilvoordse burgemeester.