141013_armoede.jpg

Vilvoordse jongeren denken na over armoede

din 14 okt 2014

Deze week is het de week van het verzet tegen armoede. Daarom kregen de leerlingen van enkele Vilvoordse middelbare scholen de nieuwe theatervoorstelling 'Neeland' van Nic Balthazar te zien. Het verhaal gaat over de moeilijke , maar hoopvolle zoektocht van een jonge asielzoeker naar geluk. 

“Het eerste Nederlandse woord dat ik hoorde, was 'nee'. Overal ‘nee’ en ik weet nog dat ik dacht: Daarom noemen ze dit het nee-land”. Met die woorden opent de Dworpse acteur Soufiane Chilba de theatervoorstelling.  Het is maar één van de ideeën waarmee film- en theatermaker Nic Balathazar het publiek tracht wakker te schudden.  Voor zijn muzikale vertelling baseerde Balthazar zich op getuigenissen van verschillende asielzoekers die hij bundelde in één verhaal.  Een rode draad in die verhalen was de gedwongen armoede.

Precies over die vorm van armoede doet het toneelstuk nadenken. “Je had van die kleine potjes saus en van die kleine vorkjes en de mensen lieten vaak de helft van hun colablikjes staan. Als je honger hebt, zijn koude frieten het allerlekkerste wat je ooit hebt gegeten”, zo getuigt Chilba in Neeland. 

“Misschien moeten we milder zijn met de mensen die we ontvangen.  Misschien moeten hen ook meer kansen geven en luisteren naar hun kant van het verhaal”, vertelt de Dworpse acteur achteraf.