Eddy Vierendeels (70) uit Gooik verpulvert wereldrecord op de halve marathon

11 maanden geleden

Eddy Vierendeels uit Gooik mag zich voortaan wereldrecordhouder noemen. Tijdens de ‘Nacht van Vlaanderen’ in Torhout verpulverde hij het wereldrecord op de halve marathon in de categorie mannen tussen 70 en 74 jaar. Een straf resultaat als je weet dat de man het hardlopen pas op latere leeftijd heeft ontdekt.

Als Eddy 50 jaar is, ruilt hij de koersfiets in voor een paar loopschoenen, dat gebeurde onder impuls van Atletiekclub Pajottenland. Het gevolg is indrukwekkend. Naast tal van Belgische records staat nu ook een wereldrecord achter zijn naam. Hij legde de halve marathon in Torhout af in 1u21’24” en is zo een minuut sneller dan de Canadees Ed Whitlock in 2001. Met zijn knaltijd liep Snelle Eddy een 20 jaar oud wereldrecord van de tabellen.

“De ene dag gaat al beter dan de andere, maar dat is normaal op mijn leeftijd”, zegt Eddy over zijn prestatie. “Eigenlijk had ik geen al te goede benen tijdens de halve marathon. Ik ben al een tijdje bezig om dat wereldrecord te breken, maar ik heb ook lang gesukkeld met een longinfectie. Ik wil nog graag twee jaar alles geven en records verbeteren, daarna wordt het tijd om af te bouwen.”