Noor Vidts verlengt wereldtitel op de vijfkamp

vrij 1 maa

Noor Vidts is op het WK indooratletiek in Glasgow wereldkampioen geworden op de vijfkamp. Voor de Vilvoordse is het de tweede gouden medaille op een groot tornooi, want twee jaar geleden won ze ook al het goud op de vijfkamp in Belgrado. Daarmee schrijft Vidts sportgeschiedenis. Ze is de eerste ooit die de wereldtitel op de vijfkamp kan verlengen én de eerste Belgische atlete die twee keer goud wint op een WK indoor.

Vidts begon met een vierde plek op de 60 meter horden, maar sprong naar de leiding bij het hoogspringen. Ze bleef steken op 1 meter 79. Vicente, die aan de leiding stond, blesseerde zich aan haar kuit en moest de strijd staken. De Spaanse was één van de concurrentes voor de Vilvoordse in de strijd om de gouden plak. In het kogelstoten begon Vidts sterk met een worp van 14 meter 26. Ze verspeelde wel haar koppositie in de tussenstand aan de Finse Vanninen. Op het voorlaatste nummer verkleinde Vidts de kloof op Vanninen tot negen punten toen ze 6 meter 50 ver sprong en zo maar tien centimeter onder haar persoonlijk record bleef.

Om het goud te pakken moest Vidts maar één seconde sneller zijn dan Vanninen op de afsluitende 800 meter, één van de sterkere nummer van de Vilvoordse. Ze liep de hele wedstrijd voorin en liet de Finse ver achter zich, goed dus voor een tweede opeenvolgende wereldtitel op de vijfkamp. De Finse Vanninen moet tevreden zijn met zilver, de Nederlandse Dokter pakt het brons.