Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Talentvolle wielrenner overlijdt in zijn slaap

Talentvolle wielrenner overlijdt in zijn slaap

De 15-jarige wielrenner Jarne Lemmens uit Opwijk is zondagnacht in zijn slaap overleden. Dat meldt zijn team Rudyco Cycling Team. Toen Jarne niet reageerde op zijn wekker, stapte zijn vader de slaapkamer binnen en vond de jongen levenloos in bed.

Het is het team van Jarne dat het tragische nieuws via sociale media bekendmaakte. "Jarne was een vrolijke, positief ingestelde en leergierige jonge kerel die in onze club zijn sportieve droom nastreefde. Hij was heel graag gezien binnen de club bij ploegmaten en begeleiders, altijd bereid om anderen te helpen en bij te staan en steeds paraat," staat te lezen in de Facebook-post.

Het overlijden komt bijzonder zwaar aan bij de wielerploeg. "We kunnen het niet vatten en we zullen Jarne ontzettend hard missen. Het verlies is onbeschrijflijk. Al onze gedachten zijn bij zijn ouders, familie en vrienden die we onze innige deelneming betuigen en die we heel veel moed en sterkte toewensen."

Eerder dit jaar eindigde Jarne Lemmens tweede in de verkiezing van 'Sportbelofte van het Jaar' in de gemeente Opwijk. De 15-jarige volgde les aan de Gemeentelijke Technische en Beroepsschool Merchtem waar hij in het derde jaar elektromechanica zat. Een wetsdokter moet de doodsoorzaak achterhalen, maar er wordt gedacht aan een interne bloeding of hartstilstand.

Ilan Van Wilder: "Dit soort verhalen hoor je té vaak"

RINGtv ging langs bij dorpsgenoot Ilan Van Wilder voor een reactie. Hij is aangeslagen door het nieuws. "Ik heb Jarne niet persoonlijk gekend, maar zijn ploegleider is mijn personal coach. Opnieuw een jonge renner die sterft. Het is iets té vaak gebeurd de voorbije jaren," zegt Van Wilder.

De Opwijkse wielrenner pleit dan ook voor meer medische opvolging. "Wij worden door de wielerbond verplicht om jaarlijks een hartscreening te laten doen. Ik vind dat te weinig. Ik zou er zeker jaarlijks drie verplichten en regelmatig bloed laten trekken. Het is niet omdat je je goed voelt, dat er geen risico's zijn," besluit Van Wilder.