U14 Bavi Vilvoorde wint Beker van Vlaanderen

U14 van Bavi Vilvoorde wint Beker van Vlaanderen: "Jeugdwerking zit in ons DNA"

maa 8 apr

Dit weekend werd in Boom door alle leeftijdscategorieën in het basketbal gestreden voor de beker van Vlaanderen. Als enige club in Vlaanderen had Bavi Vilvoorde bij de jongens drie ploegen in de finale staan. Het U14-team was daar één van. Zij moesten het opnemen tegen Knesselare. Wij trokken naar Boom, op zoek naar de verklaring voor het succes van de jeugdwerking van Bavi.

De Braxhall in Boom, half 10 zaterdagochtend. De U14-spelers van Bavi Vilvoorde stomen zich klaar voor hun match van jaar, de finale van de beker van Vlaanderen. De kers op de taart van een wondermooi seizoen. En dat geldt voor de hele jeugdwerking van Bavi. Vilvoorde staat met maar liefst drie jeugdploegen in de finale, als enige club in Vlaanderen. Een historisch weekend dus voor de Pjeirefretters.”En dat is de verdienste van het harde werk en de vele tijd en energie van onze spelers en coaches,” zegt jeugdcoördinator van Bavi Vilvoorde Pieter Pas. “Bovendien beschikken we ook over veel talent in de club. Het is dus de combinatie van hard werken en talent die ervoor zorgt dat we drie clubs in de finale hebben.”

Dat Vilvoorde hoge ogen met de jeugd is voor velen geen verrassing. De club wordt al decennialang geroemd om zijn jeugdwerking. “We zijn een traditieclub en staan bekend voor onze jeugdopleidingen. Dat heeft altijd al in ons DNA gezeten”, vervolgt Pas. “Naast het trainen zetten we ook in op andere facetten: de fysieke ontwikkeling van onze spelers bijvoorbeeld. Zo proberen we onze wagon te kunnen blijven aanpikken bij de grote clubs.” Pas doelt ook op de nieuwe fitnesszaal die Vilvoorde zal installeren in de sporthal.

Jong talent Eén van de jonge talenten van Bavi is Youssef Zagdoud. De ‘captain’ van de U14-ploeg en ‘the next big thing’. Hij is misschien wel de beste van België in zijn leeftijdscategorie. “Ik denk dat het nog lang zal duren vooraleer we nog zo iemand tegenkomen,” zegt Gregory Choner, coach van de U14 bij Bavi Vilvoorde. “Hij neemt ook al deel aan de competities van de U16, hij heeft echt inzicht en talent.”

Dat laat Zagdoud ook zien in de finale. Hij regisseert en zorgt ervoor dat z’n team tegenstander Knesselare volledig domineert. En met Sai Jacquemain loopt er nog een klepper rond. Vilvoorde peuzelt Knesselare dan ook helemaal op en wint met 67-95 overtuigend de beker van Vlaanderen. “Ik kan alleen maar fier zijn. Het team laat mooi samenspel zien. Niemand staat er alleen voor, ze spelen echt in ploeg,” besluit een trotse coach Choner.

Ook het U21-team van Bavi Vilvoorde stond in de finale van de Beker van Vlaanderen. Tegenstander was Oostende. Bavi verloor de finale met 80-64. Jammer, maar de jonge spelers mogen trots zijn op het parcours dat ze hebben afgelegd. Ze geraakten in de finale door te winnen van onder andere Gembo en Oxaco, twee teams uit de tweede klasse. Ook het U16-team verloor de finale, en dat van Gentson.