Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uniek project: jonge voetballers krijgen judotraining

Uniek project: jonge voetballers krijgen judotraining

Judotrainer Johny Verheyden uit Meise is enkele maanden geleden gestart met een bijzonder project: judo voor voetballers tussen de 9 en de 15 jaar. Tijdens de trainingen leren de spelers hoe ze hun stabiliteit, flexibiliteit en duelkracht kunnen verbeteren, maar vooral hoe ze goed moeten vallen. Want dat kan in het voetbal al eens van pas komen.

Vraag is natuurlijk waarom voetballers bijkomend ook judotrainingen zouden moeten volgen. “Omdat het bepaalde essentiële eigenschappen ontwikkelt,” legt judotrainer Johny Verheyden uit. “Stabiliteit hebben, goed leren vallen, coördinatie en motoriek ontwikkelen, dat zijn belangrijke eigenschappen voor een voetballer. Maar het belangrijkst is het ontwikkelen van een fysieke en mentale duelkracht. Niet opgeven, veerkrachtig zijn en stevig staan,” gaat hij voort.

Ajax
Het idee haalde Verheyden bij de Nederlandse voetbalclub Ajax. Ook daar moeten de spelers andere sporten beoefenen, zoals turnen, zwemmen en judo. “Hier zijn we eind september begonnen met een eerste sessie, een initiatie,” aldus Verheyden. “Nu willen we dit meermaals per maand herhalen.”

De jonge spelertjes van SK Londerzeel zien dat alvast zitten. “Het ergste wat ik ooit voor had, was dat mijn elleboog uit de kom ging bij het voetballen,” legt Paco Wuyts uit. “Dat gebeurde door verkeerd te vallen. En nu zal dat dus niet meer gebeuren.”

Clubs die interesse hebben kunnen judotrainer Verheyden contacteren via voetbaljudo@yahoo.com.