De Lijn plaatst voortaan onverwoestbare bushokjes

vrij 25 sep 2015

Gemeenten die vaak geconfronteerd worden met vandalisme aan schuilhuisjes zullen voortaan onverwoestbare bushokjes kunnen bestellen bij De Lijn. 

In Meise viseren vandalen al maanden de bushokjes. Vorig jaar sloegen ze onder meer toe aan de Veilinglaan, de Hoogstraat, de Kardinaal Sterckxlaan en de Oppemstraat. Deze zomer werden de bushokjes vernield aan de Van Dievoetlaan en aan het kerkhof in Wolvertem. (Bekijk ook de reportage: 'Bushokjes Meise opnieuw doelwit van vandalen')

Gemeenten waar veel vernielingen plaatsvinden, kunnen voortaan bij De Lijn een vandalismebestendig schuilhuisje bestellen. De gemeente betaalt één vierde van de kostprijs, zo’n 1760 euro. De Vlaamse overheid betaalt de rest. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De onverwoestbare bushokjes zijn dus maar een fractie duurder dan de vertrouwde glazen schuilhuisjes. Daarvoor moeten de gemeenten volgens dezelfde verdeelsleutel zo’n 1.500 euro ophoesten.

De nieuwe schuilhuisjes hebben een robuuste, massieve achterwand. De doorzichtige zijwanden zijn van polycarbonaat wat 250 keer sterker is dan glas.                            

Volgens de recentste cijfers werden er in Vlaanderen vorig jaar zo’n 600 schuilhuisjes vernield, in 2013 waren er dat zelfs 900.