nmbs_staking.jpg

Verstoord treinverkeer door acties socialistische vakbonden

maa 19 okt 2015

Sinds zondagavond 22u is er hinder bij het spoor door regionale acties van de socialistische vakbonden ACOD en CGSP.

Vandaag concentreren de regionale acties zich tot de provincies Luxemburg, Luik, Namen en Waals-Brabant. Daar zal het treinverkeer ernstig verstoord zijn. Ook in West- en Oost-Vlaanderen worden er acties gevoerd maar daar zouden de gevolgen voor het treinverkeer relatief beperkt moeten blijven. De Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond  beperkt zich tot voornamelijk sensibiliseren en informatievergaderingen.

Maar het spreekt voor zich dat de acties in het zuiden van het land ook voelbaar zullen zijn in het noorden. Heel wat treinen vertrekken immers in Wallonië en moeten aankomen in Vlaanderen.  

Ook het internationale treinverkeer zal hinder ondervinden met vooral gevolgen voor Thalys en de ICE-verbinding Brussel-Keueln-Frankfurt. Er rijden ook geen EuroCity- of InterCity-treinen tussen Brussel en Luxemburg. De Eurostar- en de TGV-treinen zouden ontsnappen aan het stakingsprotest. Voor het goederenverkeer is er een stakingsaanzegging van 48 uur.

De bonden protesteren tegen de strategische visie voor het spoor van bevoegd minister Galant (MR). Ook hekelen ze de moeizame onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord.

Ook dinsdag acties

Ook dinsdag wordt er actie gevoerd door de socialistische vakbonden. Dan concentreren de stakingen zich in de provincies Henegouwen en opnieuw Vlaams-Brabant. Ook in Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen wordt er geprotesteerd. Maar ook morgen zou de hinder in de Vlaamse provincies beperkt blijven.

Wie de trein wil nemen kan best vooraf de website van de NMBS raadplegen