Honderdtal streekproducenten krijgen label

Honderdtal producenten krijgen Streekproducten-label

din 16 apr

99 streekproducenten krijgen een vernieuwd certificaat voor hun ‘Erkend Vlaams-Brabants streekproduct’, samen goed voor 280 streekproducten in onze provincie. Het label is een promotielabel dat de producenten op aanvraag kunnen krijgen. Het zorgt voor een duidelijke opsplitsing tussen hoeveproducten, lokale producten en de erkende Vlaams-Brabantse streekproducten.

Om het label ‘Erkend Vlaams-Brabants streekproduct’ te krijgen, moet het product aan en aantal criteria voldoen. “Zo moet er een duidelijke link met de regio zijn, moet het product bij de producent zelf gemaakt worden en minstens vijf jaar of naar een oud recept geproduceerd worden,” licht gedeputeerde voor Streekproducten Tom Dehaene toe.

Met het label wil de provincie de consument aansporen om meer producten uit de eigen streek te kopen en de band tussen het product en de regio stimuleren, zodat de producten meer verkocht worden door een herkenbaarheid en een duidelijk verhaal. Het certificaat is ook een erkenning voor de productiewijze van de producent.

“De producenten vragen het label zelf aan. Het gaat om een promotielabel, en dus geen kwaliteitslabel. Wij zijn heel trots om mee te delen dat wij ondertussen al 99 producenten hebben die het label voor 280 producten hebben ontvangen”, besluit Paul Vleminckx, voorzitter van vzw Streekproducten Vlaams-Brabant.