maatregelenwateroverlast.jpg

Subsidies voor maatregelen tegen wateroverlast voortaan in heel Vlaams-Brabant

don 30 maa 2023

Wie woont in overstromingsgevoelige zone, kan voortaan in heel Vlaams-Brabant subsidies krijgen van de provincie om z’n woning te beschermen tegen wateroverlast. Tot nog toe was dat maar mogelijk in 5 Vlaams-Brabantse gemeenten.

Waterpreventieve maatregelen kunnen een belangrijke rol spelen bij hevige regenval. Denk maar aan waterdichte schotten aan deuren en ramen, verhoging van de ventilatieopeningen, en terugslagkleppen om de terugstroom van afvalwater vanuit de riolering te voorkomen. Tot nog toe subsidieerde de provincie Vlaams-Brabant zulke maatregelen in 5 gemeenten waaronder Beersel, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw. De regeling wordt nu uitgebreid.

"Om nog meer mensen die op kwetsbare plaatsen wonen te stimuleren om individuele maatregelen te nemen tegen wateroverlast, gaan we vanaf 1 mei het subsidiereglement ‘waterpreventie’ uitbreiden naar alle Vlaams-Brabantse gemeenten. Let wel, het initiatief ligt bij de gemeente om een project voor individuele bescherming uit te werken en ondersteuning te vragen aan de provincie”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

Wie subsidies wil, moet met andere woorden aankloppen bij z’n gemeente. “De provincie biedt een gemeente die haar inwoners ondersteunt om hun woning waterbestendig te maken, tot 50% subsidie, met een maximum van 7.500 euro per beschermde woning en tot 75.000 euro per project”, geeft Nevens nog mee.