frisdrank2.jpg

GITO Overijse volgt voorstel De Block en verwijdert laatste frisdrankautomaat

woe 14 okt 2015

Als het van minister van Volksgezondheid De Block afhangt, verdwijnen binnenkort alle snoep- en frisdrankautomaten op school. Het GITO in Overijse ziet het voorstel van De Block wel zitten en neemt nu al maatregelen. 

Eén op de vijf scholieren heeft overgewicht en een half miljoen Belgen lijdt aan diabetes. Hoog tijd om onze drink- en eetgewoonten aan te passen, vindt minister De Block. Daarom wil ze de snoep- en frisdrankautomaten verbieden in alle scholen.

In het GITO in Overijse is het aantal automaten nu al beperkt. “We hebben nog één automaat met daarin enkel bruisend- en plat water, fruitsap en suikervrije frisdranken zoals Cola-light en Cola-zero. Het is nu de bedoeling dat ook dat automaat verdwijnt en leerlingen alleen nog gebruiken maken van de waterfontein”, zegt Kathleen Dumont van de werkgroep Milieu & Gezondheid. Door de laatste automaat op de stoep te zetten wil de school ook de kaart van het milieu trekken.

Vlaams minister van Onderwijs Crevits is alvast niet van plan om in te gaan op de vraag van minister De Block. “Het is belangrijk dat scholen zelf keuzes kunnen maken”, aldus Crevits. “Als school mag je natuurlijk niet wereldvreemd worden. In de winkel staan immers ook nog steeds frisdranken. Dus we gaan leerlingen niet verbieden om zelf frisdrank mee te brengen. Maar als school hebben we wel een voorbeeldfunctie en gaan we het signaal geven dat te veel suiker niet goed is voor het lichaam”, aldus Dumont. 

Onder de leerlingen zijn de meningen alvast verdeeld. Dat blijkt uit een kleine rondvraag die RINGtv vanmorgen hield. Hun reacties zie je vanavond in het nieuws op RINGtv.