voogdij1.jpg

Minister Geens zoekt 100 extra voogden voor minderjarige asielzoekers

vrij 4 maa 2016
Nog tot 6 maart is het week van de vrijwilliger. Minister van Justitie zette vandaag in Buken, bij Kampenhout, twee vrijwilligers in de bloemetjes die niet-begeleide minderjarige asielzoekers begeleiden. Vlaams-Brabant heeft vandaag 33 van die zogenaamde voogden. Maar door de aanhoudende vluchtelingenstroom is minister Geens op zoek naar minstens 100 extra voogden.

Eén van de voogden die minister Geens vanmiddag in de bloemetjes zette, is Willy Cockx. Hij begeleidt een 17-jarige jongeman uit Syrië en een 13-jarige jongen uit Guinee. "Dan komt het verhaal dat je dagelijks in de media hoort zo dichtbij, het wordt heel beklijvend. En dan kan je zien wat het voor hen betekent als je samen aan een stukje zelfstandigheid, integratie in België werkt", aldus Cockx.
 
Een voogd regelt onder meer een advocaat voor de jongere en begeleidt mee de asielprocedure. Maslah Farax, die in het opvangcentrum van Buken bij Kampenhout verblijft, ontvluchtte in de zomer van 2011 zijn thuisland Somalië en werd ook opgevangen door zo'n voogd. "Ik ben Nederlands beginnen te leren via een OKAN-klas eind 2011. Ik zit nu drie jaar bij Magda, en dat heeft mij heel hard geholpen. Mijn toekomst ziet er zeer mooi uit, ik wil mijn studie afmaken en dan nog iets bijstuderen. Ik zie wel wat er op mij afkomt, ik neem het zoals het is", vertelt Maslah.
 
Vandaag telt Vlaams-Brabant 33 voogden die jongeren zoals Maslah helpen. Nog eens 15 voogden worden straks officieel erkend door de FOD Justitie. Maar dat moeten er meer worden. Want sommige voogden hebben vandaag tot wel 50 jongeren onder hun hoede. "Iedereen kan voogd worden, maar bij voorkeur heb je ervaring in de sociale sector in de brede zin van het woord", vertelt minister Geens. "Je moet praktisch zijn en tegelijkertijd empathisch zijn. Wij richten cursussen in voor die mensen. Die brengen mensen die niet vertrouwd zijn met vreemdelingenrecht helemaal bij de les."