BBL lanceert campagne rond lawaai- en milieuhinder van Brussels Airport

don 13 okt 2022

Bond Beter Leefmilieu lanceert samen met verschillende actiegroepen uit de Vlaamse Rand de campagne 'Wij liggen er wakker van'. Met die campagne willen ze druk zetten op de Vlaamse regering om de lawaaihinder en milieuverontreiniging veroorzaakt door de luchthaven van Zaventem, fors terug te dringen.  Aanleiding is het aflopen van de huidige milieuvergunning van de luchthaven in 2024.

 

De lawaaihinder van Brussels Airport moet van Bond Beter Leefmilieu drastisch naar beneden. BBL lanceert daarom een grootschalige campagne. “Cruciaal voor ons is de afschaffing van de nachtvluchten”, zegt Jasper Wouters van BBL. “De impact van die nachtvluchten op onze volksgezondheid is enorm. Een tweede speerpunt is een plafond op het jaarlijkse aantal vliegtuigen. Alleen zo kunnen we de CO2 terugdringen. Een derde is een lage-emissiezone in de lucht. Daarmee bedoelen we dat er strengere restricties moeten zijn op het lawaai en de uitstoot van de vliegtuigen die aankomen en vertrekken op Zaventem. En tot slot willen we normen voor geluid en het aantal vluchten dat mensen te verwerken krijgen.”

Het tijdstip waarop de campagne wordt gelanceerd is niet toevallig. De huidige milieuvergunning van Brussels Airport loopt midden 2024 af. “Volgend jaar gaat de luchthavenuitbater een eeuwigdurende vergunning aanvragen bij de Vlaamse Regering. Daarom is het een uniek moment voor de Vlaamse ministers om hun verantwoordelijkheid te nemen. Tot nu toe keken ze altijd naar de federale minister van Mobiliteit. Maar met die aanvraag hebben ze op Vlaams niveau de instrumenten in handen om de maatregelen te implementeren die we vragen”, meent Wouters. Bond Beter Leefmilieu gaat de komende maanden de boer op in onze regio. Met een petitie en handtekeningen willen ze hun eisen kracht bijzetten. “We zijn niet tegen de luchthaven, we willen werkgelegenheid voor de mensen. Maar we willen wel dat de luchthaven uitgebaat wordt met respect voor de omwonenden en klimaatuitdagingen waar we voor staan.”